Vergoedingen via Wmo en Wlz

Heb je net de diagnose ALS, dan heb je wel wat anders aan je hoofd dan te bedenken of je in de toekomst hulp en hulpmiddelen vergoed kunt krijgen. Hier vind je kort informatie over de regeling voor de ALS Zorgregelaars. 

In het kader van de Wmo moet jouw gemeente onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden. Een ALS Zorgregelaar is een onafhankelijke clientondersteuner die alle kennis heeft van de ziekte ALS. Wil je de hulp van zo’n onafhankelijke ALS Zorgregelaar, dan kan jouw gemeente dit regelen via Zorgbelang Nederland. De kosten van de ALS Zorgregelaar worden vergoed vanuit de Wmo. Voorlopig kan dit alleen nog in Friesland.

Ook vanuit de Wlz is het mogelijk dat de ondersteuning van ALS Zorgregelaars wordt vergoed. We denken hier graag mee. Voorlopig kan ook dit alleen in Friesland.

ALS patiënten die voldoen aan de eisen (toelatingscriteria) voor de Wlz, moeten daar verplicht gebruik van maken. De Wlz vervangt dan de ziektekostenverzekering en de Wmo. De overgang van Wmo naar Wlz gaat niet altijd goed. Soms gebeurt dit te vroeg en heeft dit vervelende gevolgen. Je kunt dan problemen krijgen waar je op dat moment echt niet op zit te wachten. Een ALS Zorgregelaar kan je hierbij ook adviseren.